Laia Badal

Laia Badal Casas (Terrassa, 2000) és crítica literària i llibretera a la Synusia, de Terrassa. Es va graduar en Estudis Literaris i en el Màster de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada a la UB, i ara hi cursa el doctorat. Ha escrit al Núvol, La Lectora, Reduccions i Els Marges. A vegades, fa circ i toca el piano, però això ja és una altra història.

Angela Carter (Eastbourne, 1940 – Londres, 1992) va ser una escriptora i periodista anglesa reconeguda per les seves novel·les i relats breus. Les seves obres combinen la mirada feminista amb la màgia, el brutalisme, la picaresca, la psicoanàlisi, la desconstrucció dels mites nacionals i la reescriptura de contes tradicionals, entre d’altres.

Claudio Magris, en un assaig anomenat «El circ i l’exili»,  apuntava: «La història és com un circ sangonós i tràgicament còmic, un carnaval grotesc en el qual la rialla tan aviat és cruel com generosa, sàvia com idiota, alliberadora com abusiva, veritat com mentida». Angela Carter ho plasma en cada narració; les portes falses al circ que dibuixa en alguns dels seus contes refracten la imatge del nostre món com un gran circ d’amors fantàstics, sexe, poder, animalitat i boscos que canten el «Liebestod» de Wagner (la mort de l’amor, al final de Tristany i Isolda).

Traducció de Martí Sales